La figura dels jutges de pau podria desaparèixer amb l’aprovació de la nova llei estatal d’eficiència processal
La consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Lourdes Ciuró, es va reunir el passat 10 de juny a la biblioteca Ca l’Altisent amb els jutges de pau del Baix Llobregat. L’objectiu de la trobada va ser evidenciar un front comú entre les administracions locals i la Generalitat a la nova llei espanyola de mesures d’eficiència processal que, en cas de ser aprovada, suprimirà la figura dels jutges de pau.
Aquests jutjats són òrgans amb jurisdicció municipal, centrats fonamentalment en temes de mediació i situats en aquelles poblacions a on no hi ha sales de primera instància i instrucció. D’aquesta manera, s’aconsegueix consolidar un sistema de proximitat que acosta la justícia a tota la ciutadania d’arreu del territori.
La titular de Justícia va explicar davant jutges de pau llobregatencs la importància que els diferents municipis consensuïn un únic manifest a favor de la figura del jutge de pau i els va encoratjar a interposar mocions municipals i a consensuar un manifest unitari amb la resta dels municipis catalans en defensa d’aquesta figura judicial. Un cop acabada la reunió, la consellera es va reunir amb l’alcalde, Isidre Sierra, i part de l’equip de govern per signar al llibre d’honor de l’ajuntament.
En total, els jutjats de pau són presents en 898 dels 947 municipis catalans i, actualment, són l’estructura judicial més àmplia a Catalunya. Al Baix Llobregat, donen servei a més de 436.000 habitants de 24 poblacions i, el 2021, van arribar a resoldre més de 72.300 actuacions com ara inscripcions al registre civil, exhorts civils i penals o actes de conciliació. A la comarca, hi ha 24 jutges de pau en actiu, dels quals 8 pertanyen al partit judicial de Martorell; 3, al de Gavà; 1, al d’Esplugues de Llobregat; 3 al de Sant Boi de Llobregat i 9 al de Sant Feliu de Llobregat.