La població de Sant Climent de Llobregat va rebre el nom de Cirerer del Llobregat durant la primera meitat del segle XX.
Quan arriba la calor, durant els mesos de maig i juny, és el temps de la cirera a la comarca del Baix. Sucosa i vermella, creix sota la protecció de les muntanyes i, acompanyada per les brises del mar, viu una maduració lenta i equilibrada. Només quan aquest procés s'ha completat, quan el fruit ens pot oferir el màxim gaudi, només llavors, es cull. La varietat més habitual a la comarca és la Burlat, la més primerenca, i l'Starking, tot i que també se'n conreen una trentena de varietats diferents. El fet que siguin primerenques i de secà fa que les cireres del Baix Llobregat siguin especialment valorades pel seu sabor dolç i fresc.
Les cireres són un símbol de qui som i expliquen molt bé qui volem continuar sent al llarg de les properes dècades. Som un poble, en el sentit més ampli i positiu de la paraula, que ha crescut posant un peu en la seva tradició i un altre en el seu desenvolupament, i volem que així continuï sent en el futur. Per aquest motiu, l'Exposició de Cireres ens recorda anualment el nostre passat i ens anima també a mirar endavant.
La cirera, fruita estiuenca, és una drupa vermella de dos a tres centímetres amb un pinyol que conté una ametlla agre. Hi ha moltes varietats de cireres, d’entre les que destaquen: la Burlat, la Lapins, Marvin, Picota, la Castanyera (Cristobalina o ramellet), la Cuallarga, la Forta, la Villareta, la Garrafal, la Jaboulay, la Papiol, la Hedelfigen, Starky Hardy Giant, Sweetheart, etc; cadascuna d’elles amb les seves particularitats de tamany, color, textura i sabor.
Les cireres contenen un 80% d’aigua, sucres, sals minerals, vitamines, àcids orgànics, col·loides i algunes proteïnes. Són una font d’alimentació rica en principis biològics actius i tenen propietats diürètiques, depuratives i refrescants. La cirera a més de consumir-se com a fruit, també s’utilitza per a fer coques, confitures, melmelades i un licor, el “kirsch”, un aiguardent que es fa destil·lant el suc de cireres fermentat. Ara bé, de les cireres també se’n fan productes cosmètics: hidratants, suavitzants i nutrients.
La fruita de la cirera, és rica en fructosa i aporta quantitats significatives de fibra que ajuden el trànsit intestinal. El que realment en destaca són els polifenols, excel·lents antioxidants, i els nivells de potassi, mineral necessari per a la transmissió de l'impuls nerviós, per a l'activitat muscular i per regular l'aigua dins i fora de les cèl·lules del nostre organisme. Hi ha presents en petites proporcions vitamina C, que té un paper important en la síntesi de col·lagen i en la funció immune, a més d'actuar com a antioxidant, i la provitamina A o carotè, que un cop sintetitzada dins el nostre cos es transforma en vitamina A, necessària per al bon estat de la retina i la pell (tant interna com externa).